Wednesday, April 21, 2021

Discursuri critice. Tabără de creaţie – Brăduleţ, 27 Iulie – 4 August 2019

 „Fratele fiului risipitor”, Discursuri critice. Tabără de creaţie – Brăduleţ, 27.07 – 04.08.2019 este un proiect organizat de Fundaţia Arhitext Design în parteneriat cu Filiala Teritoriala OAR Argeș, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti - UNARTE, Universitatea Națională de

 „Fratele fiului risipitor”, Discursuri critice. Tabără de creaţie – Brăduleţ, 27.07 – 04.08.2019 este un proiect organizat de Fundaţia Arhitext Design în parteneriat cu Filiala Teritoriala OAR Argeș, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti – UNARTE, Universitatea Națională de Muzică București- UNMB, Universitatea Politehnică Timișoara – UPT, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – UTCN, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi – UTI, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

DESPRE TEMĂ

Tabăra de creaţie “Fratele fiului risipitor” este dedicată deblocării/re-descoperirii rostului și rolului textului scris, a imaginarului generat de el, prin dialogul dintre arte, științele sociale și politice, în și prin abordările teoretice și critice ale acestora.

 

Titlul proiectului este o parafrază la alegoria biblică “Întoarcerea fiului risipitor” și este folosit nu numai ca un suport de comunicare, ușor de înțeles de publicul larg, dar și ca o provocare, o incitare spre meditație și gândire creativă prin mutarea atenției de la fratele risipitor, la cel statornic (unii i-ar spune conservator, cârcotaș și critic, chiar mai rău, desuet sau retrograd). Iar acest lucru se întâmplă pentru că fabula, chiar și în (re)interpretările recente, fie ele literare, morale, într-un cuvant laice, are ca personaj principal figura fiului risipitor. Suntem convinși și incitați în același timp de ideea că mutarea atenției asupra fratelui fiului risipitor ne va deschide perspective noi asupra unor probleme, prin formularea unor întrebări mult mai dramatice despre o anumită realitate bine mascată/ascunsă sau camuflată, cu sau fără intenție. De asemenea, vom putea enunța și unele răspunsuri, care nu prea ne sunt puse la îndemană sau sunt considerate, de obicei, incomode sau de neacceptat.

Și pentru că preocuparea noastră este promovarea culturii scrise, în speță cele legate de arhitectură, artele vizuale și ale spectacolului, putem avansa câteva scenarii în re-citirea acestei fabule:

– cei doi fii reprezintă două moduri de gândire și de viață: cel tradiționalist/conservator/localist și cel modernist/avangardist/globalist etc.
– fratele risipitor nu se mai întoarce, iar fratele lui pleacă și el
– averea de care se face vorbire este patrimoniul cultural scris, în speță cel arhitectural, vizual etc.
– la fel de interesantă este și poziția tatălui față de cei doi fii
– cine sunt urmașii fiului risipitor, dar cei ai fratelui acestuia.

 

CE OFERIM

Programul Taberei include conferinţe şi discuţii cu invitaţi speciali, seri de film documentar, vizite la monumente arhitecturale şi naturale, dar și sesiuni de lucru pentru participanți.

 

Organizatorii asigură cazarea în cadrul unei gospodării țărănești din Brăduleţ, unde se vor desfăşura și sesiunile de lucru din Tabără. Gospodaria este dotată cu grup sanitar, duş, apă rece, apă caldă, o bucatărie minimal echipată, sală de mese, gradina si livada. Masa de prânz se va putea servi, contra cost, la pensiunea din vecini.

 

Mai multe detalii vă oferim în ziua instructajului pe care îl facem înaintea plecării în Tabără, sau prin e-mail la arhitext@gmail.com şi la telefon 031.104.11.78.

 

INVITAŢI SPECIALI

 • Bogdan Ghiu – scriitor
 • Andra Dumitru – sociolog (ATU)
 • Adrian Aramă – șef lucrări dr. arh., UT-Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca
 • Ionel Oancea – dr. arhitect, Iași
 • Sandu Alexandru – prof. dr. arhitect, UAUIM – Bucuresti
 • Ștefan Vianu – conf.dr.filozof UAUIM – București
 • Vlad Gaivoronschi – prof.dr.arh. UT-Facultatea de Arhitectură Timișoara
 • Ruth Bernatek, arhitect, Bartlett School of Architecture, University College London
 • Ștefana Grădinariu – arhitect, câștigător al concursului de eseuri “Discursuri critice” – Trienala București “East-centric Arch” 2016

 

ECHIPA DE ÎNDRUMARE

 • Arpad Zachi – gazdă şi coordonator
 • Ilinca Pop – moderator

 

PROGRAM

 

27.07

Orele 10 – 12 – sosirea la Brăduleț

Orele 12 – 16 – cazarea și organizarea logistică

Orele 16 – 18 – prezentarea participanților și a temei puse în discuție

Orele 19 – 20 – conferință invitat special: Bogdan Ghiu

 

28.07. – 02.08

Orele 10 – 14 – program individual, meditație, reflexie, studiu și creație

Orele 16 – 18 – atelier de lucru

Orele 19 – 20 – conferință invitați speciali: Andra Dumitru, Dragoș Dascălu, Ștefan Vianu, Vlad Gaivoronschi, Verona Maier, Ștefana Grădinariu, Ruth Bernatek

 

03.08

Orele 10 – 14 – finalizarea și editarea eseurilor

Orele 16 – 20 – prezentarea eseurilor

 

04.08

Orele 10 – 14 – Șezătoarea “Fratele fiului risipitor”

Orele 16 – 18 – Concluzii.

Orele 18 – Plecare

 

CE AȘTEPTĂM DE LA PARTICIPANȚI

Participanţii realizează câte un eseu cu tema „Fratele fiului risipitor”, participă la discuțiile cu colegii şi invitaţii, prezintă public forma finală a eseului, şi participă la cel puţin trei dezbateri ale lucrărilor colegilor de tabără, şi la conferinţele susţinute de invitaţi.

 

CUM TE ÎNSCRII

Tabăra are 9 locuri pentru care aşteptăm studenţii de la facultăţile de arhitectură şi urbanism, artă plastică, artă dramatică, muzică, antropologie, literatură, jurnalism.

Pentru a te înscrie, trebuie să trimiţi la adresa arhitext@gmail.com un e-mail care să conțină:

 1. un portofoliu de eseuri scrise
 2. formularul de înscriere completat (pe care îl puteţi descărca de pe site-ul https://creationretreat.eu/ro/inscriere).

 

 

TAXA DE PARTICIPARE

Taxa de participare este de 150 lei/persoană.

 

Mai multe informații la arhitext@gmail.com

Review overview